Profesorul Bumb şi macii suedezi

Profesorul-Bumb

 

Augustin Cupşa, Profesorul Bumb şi macii suedezi, Ed. Cartea Românească, 2011

 

(…) Cele cinci texte care alcătuiesc volumul au subiecte şi tonalităţi variate: în primul, care dă titlul volumului, profesorul Bumb, un cercetător cândva genial eşuat în alcool, împreună cu prietenul său Furtunache îi joacă o festă Olgăi, o studentă voluptuoasă cu care avusese ceva legături; în Munţii de neon, eroii se întorc de la nunta dintre un poliţist mediocru şi o fiică de colonel, „fata de la meteo” care nu ratase nimic din „fişa postului”, precum pozatul în reviste de adulţi ori fugitul de acasă pentru aventuri cu bărbaţi dubioşi. În Uşor cu metroul prin Bucureşti. Eva la Mijloc, trioul format din cuplul de bătrâni Eva-Aşiel şi prietenul lor de-o viaţă, Paul, merge cu metroul la aniversarea unei prietene. În Importanţa Cârtiţei, soţia lui Edi e internată pentru că e convinsă că au o cârtiţă în bucătărie, în ghiveciul de flori, şi nu-şi poate scoate asta din cap. În ultima bucată, Furtună într-un singur cuvânt, circarii Basil şi Ustachia plimbă un camion cu oglinzi care deformează şi al căror rol esenţial îl vom afla abia în final, când Promoroacă încearcă să se întoarcă în trecut cu ajutorul lor.
Augustin Cupşa se foloseşte însă de aceste situaţii banale ca de nişte pretexte pentru a ne prezenta personajele şi a ne spune, din off, povestea fiecăruia, care e de fiecare dată mult mai interesantă decât ceea ce pare la prima vedere. (…)
Eroii lui Augustin Cupşa au mai toţi sămânţa geniului, dar şi pe aceea a ratării. Bumb, Otto, Aşiel, Paul, Eva, Edi, Promoroacă, toţi, dacă nu s-au ratat cu totul, cu siguranţă au ratat ceva esenţial, marea iubire sau marea realizare profesională, marele proiect al vieţii. Regretele sunt totdeauna tardive, iar încercările de a repara ceva, sortite eşecului. În fond, filosofia personajelor lui Cupşa este teoria nimicului a profesorului Bumb: „Teoria nimicului avea ca fundament o axiomă şi o teoremă enunţate de profesorul Bumb pe nerăsuflate, aproape de la finalul primei sticle de votcă, într-o seară de aprilie. // Axioma: La fiecare capăt al vieţii se află nimicul. // Teorema: Nimicul de la un capăt şi nimicul de la celălalt capăt sunt unul şi acelaşi. // (Urma demonstraţia prin reducere la absurd, bineînţeles, dar Bumb o uitase între timp.)”  (…)

 

Integral: http://www.romlit.ro/cinci_povestiri_despre_nimic

1 Comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.