Home

Ieri pe la 4 dup-amiaza, atmosfera era încă respirabilă în târg. Era suficientă lume cât să nu pară pustiu, dar nu atât de multă cât să nu mai aibă haz.

La Curtea Veche, surpriză plăcută, Black Friday era în toi, am luat Sorokin și Kurkov la câte 9 lei și sunt multe, multe cărți cu prețuri chiar reduse (a se vizita și standul Litera).

IMG_0449

 

La Casa de Editură Max Blecher s-a lansat traducerea lui Radu Vancu din John Berryman, lectură cam obligatorie pentru cine vrea să spună că are vreo legătură cu poezia.

Radu Vancu lansare

În public se afla judecătoarea Iulia Motoc, voila, poezia mai are speranță 🙂

public lansare radu V

 

Dar târgul de carte nu e doar locul de unde cumperi cărți, ci și unde te întâlnești cu prieteni și primești cărți. Petrișor Militaru mi-a dăruit noua lui carte, apărută la Editura Curtea Veche și prefațată de Basarab Nicolescu, pe care, sincer, de-abia aștept s-o citesc pentru că sună foarte, foarte interesant (iată doar două titluri de capitole: Pictura lui Max Ernst și imaginarul științific și Rene Magritte și teoria relativității)

IMG_0448

 

De la Tracus Arte am cumpărat volumul „dactăr Nicu & his skyzoid band” de Alexandru Mușina care este pur și simplu o bucurie, chiar dacă îl citești în același timp cu imensa tristețe că autorul s-a retras în „Valparaiso” (asta e pentru connaisseuri, detalii în carte). Am avut norocul, acum câțiva ani, să-l ascult pe Alexandru Mușina recitându-și poemele din acest volum în librăria Humanitas din Sibiu, dar ce zic eu recitându-și, interpretându-și poemele ca un adevărat actor. Nu știu ce s-o fi întâmplat cu filmul acelei veritabile reprezentații, dar promit să-l întreb pe Radu Vancu.
IMG_0445

 

Pe la 5, Vlad Rădescu citea la standul editurii Litera din volumul de proză scurtă al câștigătoarei premiului Nobel pe 2013, Alice Munro, în fața unui public de vreo 10 persoane care stăteau în picioare. Nu vreau să fiu cârcotașă, e minunat că editura s-a gândit la astfel de lecturi pentru public, e minunat că a invitat câțiva dintre marii actori ai României ca să citească din Alice Munro (au mai fost și vor mai fi lecturi cu Oana Pellea, Florin Piersic, Maia Morgenstern), dar nu reușesc să înțeleg cum poți să te aștepți să ai un public dacă îl ții în picioare pe un culoar de un metru și jumătate lățime. Hai, la lansări, mai treacă-meargă, să zicem, deși nici asta nu-i întocmai ok, dar la o lectură care se presupune că durează să nu amenajezi un spațiu cu 20 de scaune, asta nu pot s-o înțeleg.

Vlad Rădescu

Vlad Rădescu

 

Am mai fost la lansarea celei de-a treia ediții a cărții Ilenei Mălăncioiu, Vina tragică, prezentată de the one and only Eugen Negrici, care mi-a mărturisit că lucrează „la ceva greu” 🙂

Lansare ileana Malancioiu

Daniel Cristea-Enache, Eugen Negrici, Ileana Mălăncioiu

 

De la Humanitas, am luat volumul editat de Cătălin Cioabă cu mărturii „directe” despre Eminescu. La reducere este 49 de lei, dar sunt vreo 560 de pagini zdravene. Lectură recomandată îndeosebi fanilor expresiei „luceafărul poeziei românești”: „Nu merită să fie trăită viața pe care pot s-o am eu” –  era cel mai covârșitor dintre gândurile lui. Asta ne spune Ioan Slavici. Ups, parcă nu se potrivește cu imaginea serafică pictată de Sabin Bălașa.

IMG_0451

 

Pe la încheierea programului, ne-am adunat la standul Editurii Brumar pentru lansarea antologiei puse la care de Bogdan Munteanu și Marius Aldea. E vorba de o colecție de statusuri de Facebook ale unora dintre scriitorii internauți – vreo 50 la număr.

Robert, Bogdan lansare

Robert Șerban, Bogdan Munteanu

Cartea e superhaioasă și cei doi au gândit-o ca o punte de legătură dintre tinerii care stau pe Facebook, dar nu au habar de literatura română, și scriitorii care sunt la un click și-un add friend distanță.

CU fata la perete

Antologie interior

Despre aventura editării a scris Bogdan pe Hyperliteratura.

Tudor, Bogdan, vero

Tudor Crețu, Bogdan Munteanu, Veronica D. Niculescu

Simona, Vero, TO Bobe

Simona Vasilache, Veronica D. Niculescu și T. O. Bobe

Și gata , am fugit în târg!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s