Home

Dimov opera-poetica-vol-iii_1_fullsize

 

Leonid Dimov, Opera poetică, Vol. III, Ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Bogdan Lefter, Piteşti, Editura Paralela 45, 2012

 

Volumul recent publicat de Editura Paralela 45 marchează o premieră: este vorba de prima ediţie integrală a operei poetice a lui Leonid Dimov, unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai perioadei postbelice.

 

Acest al treilea volum cuprinde ultimele cinci cărţi de poezie publicate de Dimov: Litanii pentru Horia, Dialectica vârstelor, Tinereţe fără bătrâneţe, Spectacol şi Veşnica reîntoarcere. Ca şi primele două părţi ale acestei integrale, şi acum regăsim o lămuritoare prefaţă întocmită de Ion Bogdan Lefter. Principalul merit al prefeţei este acela de a pune capăt unui clişeu, anume că opera dimoviană ar fi un „bloc”, că nu a cunoscut evoluţii, poetul fiind egal cu sine de la primul la ultimul volum. Poate şi pentru că a fost nevoit, din raţiuni editoriale, s-o fragmenteze în trei, criticul constată: „poezia lui Dimov poate fi totuşi compartimentată, fie şi aproximativ”. Astfel, el diferenţiază „cărţile de început, de cartografiere a teritoriului”, apoi „opera maturităţii depline” şi ultima etapă, a „capodoperelor târzii”. Acestei din urmă etape îi corespunde volumul prezent, el cuprinzând însă, din necesitate, şi două volume care nu au legătură cu „etapa”.

(…)

Dialectica vârstelor (1977) este volumul care marchează trecerea poetului în etapa „capodoperelor târzii”. Dacă până acum poetul construise poeme „după modelul legislativ al visului”, marile poeme din aceste ultime volume dimoviene capătă o dimensiune suplimentară faţă de aceea onirică. Romanţ, Baia sau O eternitate iterativă, O dimineaţă în curte ori Memoria acrobatului, fără a rupe complet cu onirismul, sunt tot atât de bine parabole ale vieţii şi ale morţii, numeroasele referinţe mitologice presărate de poet orientând şi ele lectura în acest sens. Despre Baia sau O eternitate iterativă, Ion Bogdan Lefter afirmă că este „una dintre capodoperele creaţiei dimoviene şi ale poeziei româneşti”, apreciind: „Ca peste tot, avem de-a face cu o lungă şi agitată călătorie, cu o traversare rapidă de toposuri varii care-n lumea obişnuită nu pot sta alături, cu o pleiadă de personaje ciudate, apărând şi dispărând subit din cadru, şi, la urmă, cu o revenire circulară, care dă – aici – caracterul repetitiv al veşniciei („eternitatea iterativă”).  (…)

 

Integral: http://www.romlit.ro/integrala_leonid_dimov

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s