Home

sebastian in vis

 

Sebastian în vis de Radu Vancu, Bucureşti, Editura Tracus Arte, 2010

 

Să începem cu puţină biografie: Sebastian este fiul lui Radu Vancu. La jumătatea anului trecut, tatăl îi dedica fiului un blog de poezie, anunţat astfel: „bloguleţul ăsta e un album de poezele cu şi pentru fiul meu, (…) care azi, 15 iulie, împlineşte două luni. Cam de două ori pe săptămână o să postez un poem, aşa încât blogul să crească deodată cu bebeluşul (…)”. Blogul a crescut într-adevăr şi a devenit carte: plachetă, dacă ne luăm după dimensiuni, însă, în esenţă, o minunăţie de carte: un veritabil poem romantic cu un erou-bebeluş, care descoperă în vis marile adevăruri ale lumii şi ale sinelui, ajutat de Nietzsche, de Supra-Omuleţ şi de Zarathustra (şi ei miniaturali), avându- i alături pe Broscoporc şi Pisicâine şi, desigur, pe mami şi pe tati.

Impresionantă de la bun început este tandreţea paternă: „Sebastian, ţinut pe genunchi şi legănat întâia oară, face Frumuseţea ţinută pe genunchi amară, iar Elocinţa peltică. Faţă de ochişorii lui visând, Arta e pitică. Hrănit adecvat cu lapte praf Nestlé, transmută dimineaţa-n seară şi viţăvercea; surâsul lui phantasy şi s.f. îl schimbă-n înger pe Nichipercea”.

Intriga poemului este una cu totul inedită: Omuleţul din Subterană „vrea să ştie secretul pur care schimbă laptele praf în lapte natur”. După ce Sebastian îi dezvăluie taina, Omuleţul îi fură bebeluşului umbra şi apoi se transformă în Supra-Omuleţ. Din acest moment, va lua lumea în stăpânire, căci recită o „apocrifă” a „ocultei abracadabre” dezvăluite de Sebastian şi, nenorocire, mantra îşi face efectul „taman pe dos: „preface laptele din sâni în lapte tos”.  (…)

Integral: http://www.romlit.ro/recenzii3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s