Home

jacob_se_hotaraste_sa_iubeasca-catalin_dorian_florescu_e-book

 

Cătălin Dorian Florescu, Jacob se hotărăşte să iubească, traducere de Mariana Bărbulescu, Editura Polirom, 2012.

 

(…) În primul rând, Cătălin Dorian Florescu ştie să povestească. Şi nu doar să povestească, ci să prindă cititorul sub vraja poveştii de la primele rânduri ale cărţii, meşteşug cam uitat de scriitorii din zilele noastre. N-am mai citit aşa o primă pagină de roman de la Mă numesc Roşu a lui Orhan Pamuk, o pagină care să subjuge şi să stârnească în acelaşi timp curiozitatea: „În orice furtună se ascunde un diavol. Într-una trecătoare, de vară, dar şi cele care se lasă greu pe pământ, zile de-a rândul. El se ascunde de Dumnezeu. Cu cât e mai înfricoşat, cu atât mai aprig răscoleşte aerul şi ţărâna. Apoi, când furtuna chelălăie afară, oamenii ştiu că Dumnezeu l-a găsit pe diavol. (…) // În iulie 1924, tata s-a ivit dintr-o astfel de furtună şi niciodată nu i-a contrazis pe cei care credeau că încheiase o înţelegere cu diavolul. Nici când s-a însurat cu mama, nici când ea m-a făcut pe mine, nici când el a pierdut iarăşi totul”.

Începutul impune, de altfel, tonul şi atmosfera de legendă a cărţii, care se vor menţine până la sfârşit. Poveştile personajelor de aici sunt poveşti exemplare, iar eroii, strămoşul Caspar, întemeietorul Frederick, Jakob-tatăl şi fiul Jacob, reprezintă, fiecare dintre ei, omul în confruntarea cu istoria, decis să supravieţuiască. Cu excepţia eroului narator, plăpândul şi bolnăviciosul Jacob, construit cu multă tandreţe şi empatie, toţi ceilalţi sunt portretizaţi în culori întunecate, căci în circumstanţele cărora trebuie să le facă ei faţă nici nu s-ar putea descurca dacă ar fi altfel. Romanul are două planuri: unul ce prezintă viaţa lui Jacob „cu c” şi a familiei sale, compusă din tatăl apărut din furtună, mama care făcuse avere în America în tinereţe şi bunicul Niclaus Obertin – şi completată, de la distanţă, de ţiganca Ramina, o adevărată mamă de suflet a chinuitului narator –, iar al doilea, de fundal, este saga familiei Obertin (la origine, Aubertin), ce începe undeva departe, în adâncul istoriei, în 1635, când lorenul Caspar fuge din tabăra suedeză, în timpul Războiului de treizeci de ani, pentru a se întoarce acasă. Încă de aici, graniţa dintre real şi legendă e difuză: „Nu sunt sigur că acel Caspar chiar a existat, povestea s-a petrecut cu prea mult timp în urmă. Dar sigur e că ea a ajuns până în Banat, împreună cu lorenii care au întemeiat satul Triebswetter. Au spus-o fără şovăire atât bunicul, cât şi Frederick Obertin – aşa am fost încredinţat.”

Incursiunile în istoria familiei Obertin îi prilejuiesc autorului episoade memorabile, reconstituirea istorică şi de atmosferă fiind făcută cu acurateţe şi fantezie deopotrivă. Războaiele, ciuma, sărăcia sunt nenorocirile comune, cu care oamenii trebuie să se înfrunte permanent şi să găsească o cale de a le învinge. Aceasta este, de altfel, şi constanta epopeii familiale a Obertinilor. Cu toţii, până la tânărul Jacob, trebuie să facă faţă altor şi altor nenorociri: cele din urmă vor fi expansiunea nazismului, războiul, deportarea nemţilor în Siberia, a ţiganilor la Bug şi a românilor în Bărăgan.

Cătălin Dorian Florescu stăpâneşte magistral însă nu doar perspectiva mare, la scara istoriei, ci şi bogăţia infranuanţelor sufleteşti, după cum se vede din evoluţia, oarecum în oglindă, a lui Jacob şi a tatălui său. Copilul respins, bătut şi dispreţuit pentru că era prea nevolnic pentru a putea conduce o gospodărie, dar şi tatăl dur, neîmblânzit de nimic, în stare să sacrifice orice pentru avere, inclusiv pe propriul fiu, la capătul unor aventuri existenţiale-limită vor învăţa, amândoi, să iubească, să înţeleagă, să ierte, să spere. Nu întâmplător, sfârşitul romanului este unul deschis. Ajunşi în aridul Bărăgan unde le este destinaţia finală ca deportaţi, cei doi trebuie să înceapă o viaţă nouă, în condiţii imposibile. „Am să fac o casă pentru noi la capătul lumii” decide Jacob, devenind, din acel moment, un învingător. (…)

 

Integral: http://www.romlit.ro/puterea_povetilor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s