Home

 

Benderson

 

Bruce Benderson, Românul. O autobiografie erotică, Editura Trei, 2008

 

Mai mult decât o autobiografie erotică, romanul lui Bruce Benderson (câștigător al Prix de Flore, în Franța, în 2004) este cronica iubirii pentru un om și, prin acesta, pentru o țară. După ce-l cunoaște la Budapesta pe Romulus, un prostituat și proxenet român de 24 de ani, autorul face o obsesie pentru el și, încercând să-l înțeleagă, se cufundă în lecturi despre istoria României și despre artiștii ei reprezentativi. Astfel, aventurile prin hoteluri (în care prețurile se dublează peste noapte doar pentru că se vede că e vorba de un client cu bani) și prin baruri alături de Romulus și diverșii lui amici dubioși sunt contrapunctate de pagini dintr-un veritabil jurnal de lectură a cărților despre istoria zbuciumată a României, despre regina Maria, Carol al II-lea și Elena Lupescu, despre Brâncuși, Enescu sau Panait Istrati, fermecătoare prin finețea observațiilor și prin dorința sinceră de a înțelege această „țară trunchiată, cu o identitate frântă, o țară asemenea unui copil maltratat dintr-o familie destrămată”.

Intelectual rasat, conștient de felul în care operează clișeele, stereotipurile cu privire la Celălalt, dându-și seama că o țară nu poate fi totuși redusă la un singur om, oricât de emblematic ar părea el la prima vedere, Bruce Benderson încearcă să-și ia măsuri de precauție

pentru a nu cădea în judecăți de valoare comune, simplificatoare. Foarte curând, el va ajunge la concluzia că există mai curând două Românii, una a „clasei de jos”, cum o numește, pentru care furtul, prostituția, înșelătoria sunt practici curente, și alta a oamenilor educați, reprezentați în carte de Johnny Răducanu și Carmen Firan, care-l ghidează în aventura sa către o cultură necunoscută.

Vorbind despre sine, Benderson vorbește despre noi, după ce ne-a analizat cu o privire în același timp îndrăgostită și tăioasă ca un brici.

 

În „Dilema Veche”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s