Home

recviem-pentru-vis

Hubert Selby Jr., Recviem pentru un vis, Traducere din engleză și note de Andra Matzal, Colecția “Raftul Denisei”, Editura Humanitas Fiction, 2007

 

Dacă ați văzut ecranizarea lui Darren Aronofsky și vă imaginați că știți ce și cum cu acest roman, vă asigur că nu știți încă nimic. Recviem pentru un vis e un caz tipic în care cartea bate filmul: o carte de o duritate aproape insuportabilă, ce-ți taie respirația și-ți cere pauze de lectură ca să-ți revii, o carte excepțional scrisă, ce te introduce în pielea fiecărui personaj în parte și te face să vezi prin pupilele lui dilatate de droguri și de spaimă cum viața îi scapă de sub control.

Trăind în Queens, adevărat infern al Americii contemporane, Harry și prietenii săi se droghează cu heroină, mai întîi de amuzament, ca să facă petrecerile mai palpitante și sexul mai intens, iar apoi devin dealeri, sperînd să cîștige bani și să plece din cartierul lor nenorocit. Sara, mama lui Harry, casnică, văduvă, mănîncă o cutie de bomboane zilnic și e dependentă de televizor, visînd că va apărea ea însăși într-o emisiune-concurs.  Cînd primește, uimită, o scrisoare prin care e invitată la emisiune, Sara își propune să slăbească pentru a putea purtarochia roșie de la bar-mitzvah-ul lui Harry, și curînd schimbă dependența de ciocolată cu cea de pastile de slăbit. Lucrurile alunecă încet, dar sigur, spre dezastru, căci personajele se lasă în voia drogului preferat, continuînd să-și spună, chiar și pe marginea prăpastiei, că pot renunța în orice moment. Însă renunțarea se dovedește o iluzie, iar ieșirea din infern imposibilă: tinerii ajung junkies care folosesc apa din toaletele publice ca să-și dilueze doza, pe Sara, pastilele o vor duce la schizofrenie paranoidă și, în final, la spitalul de nebuni.

Recviem pentru un vis este o lectură recomandabilă rafinaților care știu să savureze un discurs narativ lucrat magistral, însă perfect accesibilă oricui, prin povestea palpitantă și bine închegată. Dar mai înainte de orice, este o carte la fel de dură și de crudă ca viața însăși.

 

La capătul visului, în „Dilemateca”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s