Home

o-nimigean-nicolina-blues-editura-cartea-romaneasca-186x300

 

O. Nimigean, nicolina blues, Cartea Românească, 2007 cu un preambul de Șerban Foarță

 

În nicolina blues O. Nimigean a adunat poezie de atît de multe feluri, cît să ajungă pentru fiecare: pentru cei care încă mai cred că poezia e o artă muzicală și că rima e cel mai dulce ingredient al artei poeticești, pentru cei care așteaptă ca poetul să fie sensibil la agresiunile socialului, pentru esteți, pentru realiști, pentru fantaști, pentru naivi și autoamăgiți, pentru fanii lui Brumaru, pentru junii mizerabiliști, dar mai ales, pentru cei ce știu că poezia poate locui unde are ea chef.

Venind dinspre bibliotecă, dintr-o multitudine de referințe culturale pe care le enumeră de la bun început, ca să fie lucrurile clare, O. Nimigean scrie o poezie aflată într-o continuă luptă (cu sine) de democratizare, de coborîre a discursului spre familiar, de căutare a simplității, apropiindu-se adesea sfidător de zona kitsch-ului, în care, totuși, nu intră niciodată. Tocmai cînd versurile par din ce în ce mai banale și rimele mai facile, poetul face o volută spre marea poezie, dîndu-i cu sîc cititorului (lecție, de bună seamă, învățată de la Brumaru și adusă la zi), așa cum se întîmplă în didactica vetula: „ea este zgîtia care mă-nvață/ materia simplă numită viață/ trupul său nu mai prididește/ să-mi spună respiră să-mi spună privește/ apucă pipăie miroase gustă/ ținuturile fermecate de sub fustă/ proaspete calde strălucitoare/ lăsate să îmblînzească și să înfioare/ morocănoși ca tine și cocliți/ care nu știu să fie fericiți”.

Delicioase sunt cele cîteva epistole către Emil (ghiciți care), prozele poetice, rimate sau nu, versurile următoare: „oglinda minte/ fiind prea clară și prea cuminte” și multe altele asemenea. nicolina blues e o carte de citit și de ținut pe noptieră.

 

(Rhythm and) blues, în „Dilemateca”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s