Home

femeile_din_secolul_trecut

 

Mircea Dinescu, Femeile din secolul trecut. Poezii noi (2004-2010),cu desene din seria Erotica Magna de Dan Erceanu, Editura Fundaţiei pentru Poezie Mircea Dinescu, Bucureşti, 2010

 

Foarte plăcut vederii, o veritabilă carte-album este acest nou volum al lui Mircea Dinescu, la care cititorii de altă dată ai poetului nici nu mai sperau. O carte foarte colorată, conținând mai multe desene și colaje (din seria Erotica Magna de Dan Erceanu) decât poeme (24 la număr, acestea din urmă), în consonanță cu limbajul… colorat – să-i spunem – al autorului, la care recurge nu numai în poemele erotice sau de genul cântec de lume, unde i-ar fi locul, ci în aproape toate celelalte.

De reținut de aici sunt cele nouă-zece poeme care amintesc de marele poet din perioada Exil pe-o boabă de piper Moartea citește ziarul. Omul cu parapanta, Dreptul la liberă circulație, Blestem ori Isus nu crede în magi se înscriu în linia poemului social, larg cultivat de Dinescu în anii ’80 și care l-a făcut cunoscut ca poet protestatar, în special după interzicerea ultimului volum antedecembrist, Moartea citește ziarul. Omul cu parapanta, poate cel mai bun text din carte, reia, mutatis mutandis, problema ridicată de Marele Inchizitor din Frații Karamazov: „veneam și eu de sus și el de sus/ când ne-am ciocnit, oho, ce tristă-i poanta/ căci el era ușor uimit, isus, / iar eu un biet tâmpit cu parapanta./ ci l-au mustrat, căzut, ca pe-un sportiv/ ce-i descalificat prin imprudență,/ o, parodie de tablou votiv:/ isus cărat cu targa la urgență./ inspectori puhavi de-ai lui belzebut,/ agenți de-asigurări de azi pe mâine, au cercetat, au raportat, dar n-au văzut/ covrigul aurei mâncat de-un câine/ și culmea, nici ziarele de prânz/ cu flerul lor minor, de operetă,/ n-au sesizat decât că ieri un mânz/ s-a fost născut cu ciocul de egretă/ și că asemenea minuni desfid/ logica tristă-a unui șef de țară./ politică. istorie. partid./ isus e operat a doua oară”.

În rest, găsim numeroase poeme erotic-decoltate, adesea pornografice de-a dreptul (cei care au trecut pe la Portul Cultural Cetate vor recunoaște cu ușurință versurile cântate de Mambo Siria), destule, precum moby dick sau descântec de măgar bătrân, fără nici o valoare estetică. Se distinge dintre acestea poemul femeile din secolul trecut. Pe celelalte, mă refer la cele reușite, dacă le-ai citi în altă parte, ai jura că sunt scrise de Emil Brumaru (v. femeie tu, ușoară…, crăciun, marele transplant).

Vestea bună e că suflul poetic al lui Mircea Dinescu e încă suficient de puternic să producă poeme memorabile. Vestea proastă e că libertatea de a folosi orice cuvinte nu e în mod necesar favorabilă poeziei.

 

apărut în “România literară”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s