Home

cine-adoarme-ultimul_1_fullsize

Bogdan Popescu, Cine adoarme ultimul, Editura Polirom, 2007

Un narator omniscient, dar cam implicat afectiv ca să-l numim obiectiv, relatează, în primele pagini, întîmplări fabuloase din Satul cu Sfinţi, unde, după  o aşteptare încordată, într-o linişte „cu iz de morticică”, soseşte un car cu şapte-opt draci beţi. Tot despre acest sat vor scrie şi ceilalţi doi naratori, profesorul suplinitor Marin Foişte şi studentul restanţier Ectoraş, aflat în vacanţă, la părinţi. Cum primul ţine prelegeri în faţa unei clase din care elevii lipsesc, iar celălalt îi scrie unui prieten de la oraş scrisori despre care ştie sigur că nu vor ajunge la destinaţie, îi putem bănui pe cei doi că fac cu bună ştiinţă ceea ce fac: anume, literatură.

Se va contura, din complicitatea celor trei voci, atât o istorie locală fantezistă, de proporţii epice, pornind de la un Întemeietor preistoric, cât şi o geografie mitică, incluzînd Codrul vînăt, Apa Morţilor, Valea Puţului, Eleşteul şi Valea Morii, locuri pline de vietăţi fantastice şi unde se ştie că vieţuieşte Cel ce Doarme, un fel de demiurg rău care visează întîmplările ce se petrec în viaţa reală a oamenilor. El visează şi viaţa grea a profesorilor navetişti în vremea comuniştilor, şi umilinţele băieţilor plecaţi la armată, şi greutăţile prin care trece un copil de la ţară care vrea să înveţe la oraş, şi tragediile din familiile în care mor prea devreme mame sau copii: nu, nu oamenii sunt de vină, ci adormitul din codru, care nu mai visează, de la o vreme, decît vise urîte.

Cum întîmplările din planul realist al romanului sunt poveşti din comunismul românesc, avem, în romanul lui Bogdan Popescu, atât un captivant fantasy, cît şi unul dintre cele mai solide romane despre istoria noastră recentă; împletindu-le pe cele două, ca o suveică, talentul unui prozator de forţă, apt să construiască pe spaţii largi, să convingă, să farmece.

Mitologii, în „Dilemateca”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s