Home

 

dan-sociu-cantece-excesive-editura-cartea-romaneasca-186x300

 

„Cântecele eXcesive ale lui Dan Sociu „expun” public un poet egal cu sine, care-şi trăieşte „la vedere” momentele cele mai inavuabile, încercând o plăcere masochistă în a trece în continuare drept „naşpa, greţos şi mizerabilist cu program” (Simona Sora) aşa cum, teribilist ca toţi fracturiştii, apăruse la primele volume, borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (2002) şi fratele păduche (2004).

Dan Sociu rămâne „fucking good” (cum a fost, acum câţiva ani, apreciat la o lectură publică la Viena, ne spune O. Nimigean în postfaţa primelor volume), reuşind, pe o piaţă literară suprasaturată şi de biografism (deja de vreo douăzeci de ani), şi de mizerabilism, şi de cuvinte „tari”, să fie altceva. Ingredientele fiind aceleaşi, cunoscute, diferenţa la Sociu o face, vorba lui T. S. Eliot, „presiunea la care are loc fuziunea”. Ciclurile Love quarantine, Drumul spre casă şi Cântece eXcesive (din noul volum), care mizează masiv pe biografic, reuşesc să se salveze de banal prin câteva trucuri pe care poetul le stăpâneşte bine: fie este vorba de felii de viaţă comune, general-umane, dar încărcate de o mare tensiune emoţională, în care cititorul se recunoaşte şi este astfel „tras” în / înspre text, fie de legături neaşteptate între lucruri, trădând un ochi de poet adevărat. Dan Sociu pune mare preţ pe contraste, acestea având la el totdeauna rolul de a sublinia mizeria umană, mizeria universală. […]

Piesele de rezistenţă ale volumului sunt cele paisprezece poeme din ciclul Cu gura uscată de ură, în care poetul-narator-personaj trece la un biografic-oniric halucinant al cărui laitmotiv este cuvântul „dragoste”, aici concentrându-se la maximum imagini de o duritate dusă la ultimele consecinţe. Îl simţim în aceste poeme pe Ioan Es. Pop, pe care Sociu îl depăşeşte în cruzime: o poezie ce practică un stoicism al mizeriei (de toate felurile), nerecomandată, aşadar, celor cu stomacul sensibil.”

(Ramuri, nr. 12/ decembrie 2005)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s