Home

lampa-cu-caciula_1_fullsize

Florin Lăzărescu, Lampa cu căciulă, Povestiri, Colecția „Ego. Proză”, Editura Polirom, 2009

„ (…) Scriitorul știe să decupeze acele scene relevante care, bine puse în lumină, să spună cît un roman întreg. Exercițiul cinematografic al lui Florin Lăzărescu (care este și un scenarist de succes, ecranizarea povestirii Lampa cu căciulă, în regia lui Radu Jude, primind peste 30 de premii internaționale) se dovedește benefic: el reușește și în proză, ca și în film, să spună mult cu puține mijloace, să focalizeze cînd e cazul sau, în altă parte, să oculteze un detaliu, astfel că micile lui bucăți literare sunt niște bijuterii din care, vorba cunoscută, nu mai poți scoate nimic.

Ursoaica Lili și Balena Goliat e aventura „mamei”, în drum spre bîlciul unde vrea să ajungă de dragul unui pădurar, de care se îndrăgostise pentru că acesta „își rostea vorbele într-un fel aparte, miraculos pentru un copil care nu cunoscuse în viața lui decît oamenii din două sate (…) – bărbatul vorbea literar”. Cîrtița este despre inițierea „erotică” infantilă, constînd în trasul cu ochiul la fete și în dezbrăcatul demonstrativ, la vîrsta la care sînii fetelor sunt de două feluri: sfîrleze și titireze. Poveste de Crăciun reînvie atmosfera sărbătorilor, dominată aici de imaginea unui Moș arțăgos, care bea cam mult și e suspectat de copii că n-ar fi adevăratul Moș, pe motiv că, luat de val, le povestește acestora cum muncea el cînd era copil, „primăvara, la prășit, de dimineața pînă seara”. Lumea interlopă a brusturelui relatează aventura pionierească a naratorului pentru a face rost de zece kilograme de rădăcină de brusture, cerute la școală, și pentru a obține astfel rîvnita Roză a vînturilor, insigna pe care n-o avea nici un copil din sat. Lampa cu căciulă e drumul chinuit, prin ploaie, al tatălui și copilului care duc la reparat un televizor cu lămpi, de care până și depanatorul s-a săturat. Nea Mihai și tovarășul Dumnezeu, cu structură de nuvelă, conturează un personaj de neuitat: nea Mihai are pasiuni unice și durabile, e îndrăgostit de buldozere și cu ajutorul unuia face un iaz în sat, pe care-l populează cu pești, astfel încît însuși tovarășul Nicolae Ceaușescu vine să-l felicite pentru „marele succes în realizarea socialismului multilateral dezvoltat”.

Toate aceste povestiri, în care și întîmplările banale devin cumva memorabile, printr-o secretă alchimie pe care doar scriitorii adevărați o știu, sînt pline de umor și ironie, inteligente, calde și umane, scrise cu o desăvîrșită artă literară. Lampa cu căciulă confirmă un autor care a depășit demult statutul de tînăr scriitor și care, orice-ar zice unii cîrcotași, e pe bună dreptate curtat de toate editurile alea străine.”

 

Povestiri dintr-un sat moldovenesc, în „Dilemateca”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s